- Όντερ
- (γερμ. Oder, πολων. και τσεχ. Odra). Ποταμός (912 χλμ.) της κεντρικής Ευρώπης, που εκβάλλει στη Βαλτική θάλασσα. H λεκάνη απορροής του καλύπτει συνολική έκταση 118.600 τ. χλμ. Πηγάζει στην Τσεχία από τα Όρη Όντερ, κατέρχεται προς ΒΑ, διαρρέοντας τη βόρεια Μοραβία και περνά από την Όστραβα,
όπου δέχεται από τα αριστερά τον Όπαβα και από δεξιά τον Όστραβιτσε. Λίγο χαμηλότερα από την Μποχουμίν εισέρχεται σε πολωνικό έδαφος, διαρρέει τη Σιλεσία με διεύθυνση από ΝΑ προς ΒΔ και, αφού περάσει από διάφορες πόλεις μεταξύ των οποίων και το Μπρέσλαου (Βρότσλαβ), συνεχίζει τον ρου του μέχρι τα σημερινά σύνορα της Γερμανίας. Στην Πολωνία ο Ό. συλλέγει τα νερά πολλών παραπόταμων, όπως είναι ο Κλοντνίτσα, ο Μάλα Πάνεβ, ο Στομπράβα, ο Βιντάβα και ο Μπάρυτς από δεξιά, ο Οσομπλόγκα, ο Νύσα Κλόντσκα, ο Σλέζα, ο Μπυστρζύτσα, ο Κατσάβα και ο Μπομπρ από τα αριστερά. Σο σημείο όπου συμβάλλει σε αυτόν ο Νάισε (Νύσα Λουζύτσκα) από τα αριστερά, ο Ό. στρέφεται οριστικά προς τα Β, περνώντας από τη Φρανκφούρτη επί του Όντερ και την Κόστρζυν· εκεί δέχεται από δεξιά τον Βάρτα, μεγάλο πολωνικό ποταμό. Προς τα Ν του 53ου παράλληλου ρέει σε μια ευρεία κοιλάδα χωρισμένος σε πολλούς βραχίονες που προχωρούν παράλληλα έως το Στετίνο (Στσέτσιν) όπου ένας από τους βραχίονες εκβάλλει στη Γεζιόρο Ντάμπσκιε (γερμ. Dammscher See), λίμνη που επικοινωνεί απευθείας στα Β με τη λιμνοθάλασσα του Στετίνου (πολων. Zalew Szczecinski, γερμ. Oder Haff ή Stettiner Haff). Η λιμνοθάλασσα αυτή επικοινωνεί ελεύθερα με τη Βαλτική, από την οποία χωρίζεται με τα νησιά Ούζεντομ (Ούζναμ) και Βόλιν, από τρεις διώρυγες, την Πέενε, τη Σβίνα και τη Ντζίβνα (Ντίβενοβ), από τις οποίες μόνο η δεύτερη χρησιμοποιείται για τη ναυσιπλοΐα, έως το λιμάνι του Στετίνου, όπου μπορούν να φτάσουν τα ωκεανοπόρα πλοία. Πιο μέσα από το μεγάλο αυτό λιμάνι, που σήμερα είναι πολωνικό, ο Ό. είναι πλωτός για σκάφη χωρητικότητας κάτω των 700 τόνων ως την Κόζλε, στην Άνω Σιλεσία. Ο ποταμός αποτελεί σημαντική υδάτινη αρτηρία, για τη διακίνηση των εμπορευμάτων, γιατί συνδέεται, με μερικούς παραπόταμους και πλωτές διώρυγες, και με τον Χάφελ και τον Σπρέε στα Δ και με τον Βιστούλα στα A.
Οντερ: γέφυρα στο Μπρέσλαου (Βρότσλαβ). Ο ποταμός αυτός που καθορίζει σ’ ένα μεγάλο τμήμα του τα σύvopa Πολωνίας και Γερμανίας συνδέεται με μεγάλο δίκτυο υδάτινων οδών.
Αεροφωτογραφία του ποταμού Όντερ. Δεξιά διακρίνεται η γερμανική πόλη της Φρανκφούρτη και αριστερά η Πολωνία.
Dictionary of Greek. 2013.